11 Mart 2024 Pazartesi

 Kesriye’de Bulunan Osmanlı Eğitim Kurumları

Kesriye’nin kayda geçen ilk Osmanlı eğitim kurumu Ahmet Paşa Medresesidir. Türk Mahallesinin kale kapısı civarında yer alan medrese 18. yüzyılın ortalarında inşa edilmiş ve halen harap bir durumda olmasına rağmen ayaktadır.
Medreseyi yaptıran Ahmet Paşa, Kesriye'de doğmuş ve İstanbul'a giderek saray hizmetine girmiştir. Kesriyeli Ahmet çok genç yaşta iken Mekke şehrinin su yolları ile beraber Medine’de bir caminin yapımını başarı ile yerine getirdiği için defterdar tayin edilmiştir. Daha sonra Erzurum’a ordu defterdarı olan Ahmet Paşa 1744 yılında İran’a elçi olarak görevlendirilmiştir. Ahmet Paşa hakkında ayrıntılı bilgi için: (belleten.gov.tr/tam-metin/139/tur)
Ahmet Paşa Medresesi’nin yanı sıra bir de Tabakhane Camii bitişiğinde Küçük Medrese bulunduğu kayıtlara geçmiştir.
1840’lı yıllarda ise şehrin ilk modern eğitim kurumu olan Osman Hoca ilkokulu açılmıştır. Okul Kurşunlu Caminin yanında bulunuyordu. 1860’lı yıllarda ise şehrin Aşağı Pazar mahallesinde yer alan ve günümüz lisesine denk gelen İdadi ve Kız Mektepleri açılmıştır. Bugün Xenia Otelinin bulunduğu yerde, bir de ortaokulun yapımına başlanmış ancak inşaat tamamlanamamıştır. Bunların dışında, bugünkü Keletrou caddesi üzerinde bulunan anaokulu bulunuyordu.
Bağlı yerleşim yerlerine baktığımızda ise: Rupişta, Mavrova, Gorentsi, Lititsa, Şak, Revan, Gırleni, Oşeni, Zelegoş ve Zerveni’de de Müslüman ve Türklere ait ilkokullar bulunuyordu.
(Kaynak: istorikakastorias.blogspot.com/2011/08/2.html)
Foto-1: Ahmet Paşa Medresesi (eski hali_1910-1920)
Foto-2: Ahmet Paşa Medresesi (bugünkü hali)
Foto-3: Osman Hoca Mektebi (ilkokulu)










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder