18 Kasım 2013 Pazartesi

Kesriyeli Hemşehrimiz bir Çanakkale Savaşı Kahramanı: Miralay Şefik Bey (AKER)

Shefik Aker.jpg

Miralay Şefik Bey 1877'de Kesriye'de doğmuş ve 1896'da Harp Okulundan mezun olmuştur. 25 Nisan 1915 tarihinde Gelibolu Yarımadası'na yapılan çıkartmalarla başlayan Çanakkale Savaşları sırasında emrindeki 27. Alay çok önemli çatışmalara katılmıştır. Mustafa Kemal Bey'in (ATATÜRK) kuvvetleri yetişene kadar, karaya çıkan ilk İtilaf devleti kuvvetlerini karşılayan ve onları kıyı şeridine çivileyen işte hemşehrimiz Miralay Şefik Bey'in komuta ettiği kuvvetlerdir. 27. Alay kuvvetleri kendilerinden kat be kat üstün kuvvetlere karşı uzun süre dayanarak çok kritik bir nokta olan Gelibolu Yarımadasında İngiliz ve Anzak kuvvetlerinin ilerlemelerini ve savaşın belki de başlamadan bitmesini önlemişlerdir. 

Bir anlamda iki Rumelili (Şefik Bey ve Atatürk) Çanakkale Savaşının en kritik anında tarihi birer rol oynamışlardır. 

Milli mücadele döneminde Aydin'dan Antalya'ya ya kadar olan kıyı şeridinden sorumlu olan 57. Tümen'in komutani olarak görev yapmıştır. Ege bölgesindeki milli mücadelenin örgütlenmesinde en önemli rolü oynayan başlıca tarihi karakterlerden olmasına karşın bu özelliği maalesef nerdeyse hiç bilinmez.
Anlaşıldığı kadarıyla kendisi sadece görev adamı olmuş ve işin bugünkü deyimiyle “reklam” boyutuyla hiç ilgilenmemiş.

Bir Rumelili olarak bu çok kıymetli, fakat ne yazık ki nerdeyse hiç tanınmayan bu hemşehrimizi minnet ve şükranla anıyoruz. Ruhu şad, mekânı cennet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder